Обуката и развојот на човечките ресурси, како неопходност за успех, во современото работење на организациските субјекти со фокус на банкарскиот сектор

Katrandzieva, Liljana (2019) Обуката и развојот на човечките ресурси, како неопходност за успех, во современото работење на организациските субјекти со фокус на банкарскиот сектор. Masters thesis, Goce Delcev University Stip.

[img]
Preview
Text
лекториран магистерски труд во пдф.pdf

Download (2516Kb) | Preview

Abstract

Во современото работење на организациските субјекти улогата на менаџментот на човечки ресурси за обука и развој на вработените е доста изразена. Всушност, менаџментот на човечки ресурси мора да преферира стратегиски пристап на управување со вработените, особено на нивното оспособување за остварување на нејзините цели. Личностите кои поседуваат знаење, вештини, мотивација и други способности го претставуваат највредниот капитал што осигурува конкурентска предност и профитабилно работење на организацијата или институцијата. Улогата на менаџментот на човечки ресурси се согледува во тоа што со правилно организирани активности ѝ се овозможува на организацијата да распоредува вистински луѓе на вистинско место, да им овозможи усовршување и напредок, правилно мотивирање и наградување и со правилно организирање да оствари добри резултати на организацијата. Клучни зборови: менаџмент, човечки ресурси, значење, обука,

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 06 May 2019 09:28
Last Modified: 06 May 2019 09:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21981

Actions (login required)

View Item View Item