Боја на забите и усогласување на нијанси во стоматологијата

Zarkova-Atanasova, Julija and Zlatanovska, Katerina and Kocovski, Darko (2018) Боја на забите и усогласување на нијанси во стоматологијата. In: Dental Summer School 2018, 13-16 Sept 2018, Ohrid, Macedonia. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
курс во предавање.pdf

Download (1603Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
DDS2.pdf

Download (97Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
ddsn.pdf

Download (89Kb) | Preview

Abstract

Карактеристики на бојата на природното забало Бојата е безсомнение е еден од параметрите со најголема тежина кога станува збор за проценка на квалитетот на реставрацијата од пациентите, особено во естетската антериорна зона на усната шуплина Забот нема само една точно определена боја тие се полихроматски Жолта и сива се евидентни за окото, жолтата предоминантна во гингивална третина сивкаста во инцизална третина. Бојата најчесто варира по третини со оглед структурната градба - Најсветли се максиларните централни изнцизиви, па латералните а најжолти се канините.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Julija Zarkova Atanasova
Date Deposited: 23 Apr 2019 09:05
Last Modified: 23 Apr 2019 09:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21953

Actions (login required)

View Item View Item