Геохемиски карактеристики на вина произведени во домашни услови во областа Тиквеш

Boev, Ivan and Lepitkova, Sonja and Sijakova-Ivanova, Tena and Spasovski, Orce and Boev, Blazo (2012) Геохемиски карактеристики на вина произведени во домашни услови во областа Тиквеш. Зборник на трудови. pp. 279-310.

[img] Text
Zbornik_na_Trudovi_2012_CD(5).PDF

Download (21Mb)

Abstract

Во трудот се прикажани резултатите од геохемиските истражувања на определена количина и сорти на вина кои се произведени во домашни услови (застапеноста на елементите Al, Ba,Ca, Cu,K, Mg, Mn, Na, Sr, As, Cd, Co, Cr, Ni, Pb, Zn) со примена на методите на ICP-AES и AAS, како и застапеноста на гореспоменатите елементи во соодветните почвени системи. Исто така, во трудот е направена споредба со застапеноста на определуваните елементи со вината кои се произведени во индустриски услови во винариите во Република Македонија.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: почви, индуктивно сврзана плазма, атомска апсорпција, елементи во траги.
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Tena Sijakova Ivanova
Date Deposited: 27 Nov 2012 10:40
Last Modified: 11 Jun 2013 12:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2193

Actions (login required)

View Item View Item