Анализа на директните говорни чинови во македонскиот јазик

Kusevska, Marija (2018) Анализа на директните говорни чинови во македонскиот јазик. Македонски јазик. ISSN 0025-1089

[img]
Preview
Text
Makedonski jazik_2018.pdf

Download (103Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
MK 1.pdf

Download (665Kb) | Preview

Abstract

Во ова истражување ги анализираме јазичните средства кои македонските говорители ги користат за формулирање на директните говорни чинови. За оваа цел направивме анализа на говорниот чин приговарање. Корпусот за анализа го составивме врз основа на Прашалник за пополнување на дискурс во кој од испитаниците беше побарано да напишат како би реагирале во шест ситуации со различни контекстуални параметри. Него го пополнија 103 испитаници на возраст од 19 до 23 година. Овој корпус беше дополнет со говорни чинови собрани во реални ситуации. Во анализата ги издвоивме реченичните рамки кои се користат при формулирањето на овој говорен чин: асертивните изјави, перформативните глаголи, императивните форми и прашањата. Клучни зборови: прагматика, говорни чинови, приговарање, реченични рамки

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kusevska
Date Deposited: 06 May 2019 09:37
Last Modified: 06 May 2019 09:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21926

Actions (login required)

View Item View Item