Минералошки и хемиски карактеристики на керамичките глини од наоѓалиштето Градец, Виница, Р.Македонија

Iliev, Mile and Spasovski, Orce (2012) Минералошки и хемиски карактеристики на керамичките глини од наоѓалиштето Градец, Виница, Р.Македонија. Зборник на трудови. pp. 233-238.

[img] Text
Zbornik_na_Trudovi_2012_CD(4).PDF

Download (1371Kb)

Abstract

Керамичките глини од наоѓалиштето Градец претставуваат една од најзначајните суровини на фабриката Тондах за производство на груба керамика. Имајќи го во предвид претходно споменатиот факт во последните неколку години извршени се бројни испитувања и истражувања со цел дефинирање на квалитетот на керамичките глини. Имајќи го во предвид значењето на керамичките глини од наоѓалиштето Градец во трудот ќе бидат прикажани резултатите од најновите истражувања на нивниот минералошки и хемиски состав.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Керамички глини, наоѓалиште Градец, груба керамика, минералошки состав, хемиски состав, квалитет.
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Orce Spasovski
Date Deposited: 27 Nov 2012 10:18
Last Modified: 11 Jun 2013 12:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2192

Actions (login required)

View Item View Item