Фосилните горива како извор на енергија (резерви и ресурси)

Spasovski, Orce and Spasovski, Daniel (2012) Фосилните горива како извор на енергија (резерви и ресурси). Зборник на трудови, Четиринаесетти меѓународен симпозиум „Енергетика" – 2012, Охрид. pp. 1-10.

[img] Text
Fosilni goriva finalno.pdf

Download (664Kb)

Abstract

Во рамките на овој труд ќе биде прикажано значењето на фосилните горива како еден од основните енергетски суровини без кои не може да се замисли денешниот економски и општествен развиток. Исто така ќе се направи обид да се прикажат постојните резерви на овие суровини како и перспективноста на основа постојните резерви и можноста за откривање на нови резерви на енергетските суровини. Зголемувањето на потрошувачката на енергентите и намалувањето на природните резерви побудува зголемување на истражувачка активност за овие енергенти. Геолошките резерви и квалитет на фосилните горива претставуваат најзначаен дел од енергетскиот потенцијал на секоја земја, се необновлив извор на енергија и нивното искористување мора да биде планско и рационално.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: фосилни горива, резерви, јаглен, нафта, природен гас, битуминозни шкрилци, извоз, увоз, производство.
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Orce Spasovski
Date Deposited: 27 Nov 2012 10:16
Last Modified: 10 Jun 2013 13:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2188

Actions (login required)

View Item View Item