Новогодишна претстава за деца работена со студентите на Педагошкиот факултет - Штип

Barbareev, Kiril and Smilkov, Nikola (2007) Новогодишна претстава за деца работена со студентите на Педагошкиот факултет - Штип. [Video]

[img] Video
2007_12280159.AVI

Download (462Mb)

Abstract

Разработка на уметнички текст во воспитно-образовната работа по култура на говорот има за цел предучилишните деца практично да ги воведе во идејните и естетските вредности на уметничката и народната литература за таа возраст. Пред уметничките текстови и нивната методска разработка се поставуваат следнива задачи: - да го возбудуваат, збогатуваат, облагородуваат и поттикнуваат целокупниот духовен живот кај децата; - да ги разбудуваат и разбрануваат детските чувства, - да ги предизвикуваат децата на замислување, мечтаење, фантазирање, - да ги негуваат позитивните морални, естетски и социолошки чувства, - да создаваат приврзаност спрема уметничките ликови и продолжено „живеење“ со нив, - аудитивно и визуелно интерпретирање на уметничките содржини, - директно да влијаат врз развитокот на детскиот говор по пат на постојана вербализација на доживувањата и сознанијата, подражавање или преземање фонетски, лексички, морфолошки, синтаксички и други јазични обрасци од јазикот на авторите, - систематски да ги втиснуваат кај децата квалитетите на изразниот говор.

Item Type: Video
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Social Sciences > Educational sciences
Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Kiril Barbareev
Date Deposited: 27 Nov 2012 08:35
Last Modified: 17 Dec 2012 12:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2179

Actions (login required)

View Item View Item