РЕГИСТРАЦИЈА НА ШУМАНОВ РЕЗОНАНС (пл.ПЛАЧКОВИЦА)

Pekevski, Lazo and Popovski, Risto and Panov, Zoran and Mavrodiev, Strashimir (2016) РЕГИСТРАЦИЈА НА ШУМАНОВ РЕЗОНАНС (пл.ПЛАЧКОВИЦА). In: III конгрес на Геолозите на Република Македонија, Струга.

[img]
Preview
Text
труд Шуман.pdf

Download (1778Kb) | Preview

Abstract

Со цел да се определат вредностите на Шумановите резонантни модови, следени се промените во електромагнетското зрачење на ELF фреквенциите на мерна локација на пл. Плачковица. Снимањето е обавено со помош на две антени кои беа изработени за таа намена. FFT и автерегресионата (AR) спектрална анализа на добиените дигитални записи покажа дека одделните спектрални каратеристики на сигналите јасно ги одредуваат вредностите резонантните фреквенции на модовите на Шуман и нивната диурална зависност.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 04 Mar 2019 09:16
Last Modified: 04 Mar 2019 09:16
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21702

Actions (login required)

View Item View Item