Семантичките компоненти на лексемата убав.

Nikolovska, Violeta (2018) Семантичките компоненти на лексемата убав. In: Зборник на трудови од Меѓународната научна конференција „Минатото на јазичниот свет - денес и утре“. Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, ЈНУ Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“ - Скопје, Скопје, pp. 197-204. ISBN 978-608-220-052-1

[img]
Preview
Text
Institut ubav.pdf

Download (862Kb) | Preview

Abstract

Темата на статијата ќе биде семантиката на лексемата убав. Преку анализа на етимологијата на оваа лексема, анализа на дефинираните значења во толковните речници и анализа на примери на јазична употреба ќе се обидеме да дадеме објаснување на тоа што е убаво во нашиот јазик. Поаѓаме од хипотезата дека убавото е добро („Добротољубие“, Манастир Хиландар: 2002, стр. 5). Анализата треба да опфати што е добро и за што е добро во употребата на убав во македонскиот јазик. Во анализата се послуживме со корпусот на примери од литературата на Дигиталниот речник на македонскиот јазик. Анализирајќи примери и од употребата на современиот македонски јазик на интернет (публицистика, форуми), ќе се обидеме да утврдиме дали постојат поместувања во значењето на убав во контексти од поблиското и подалечното минато (Р. Крле, С. Попов, К. П. Мисирков) и денес.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 28 Feb 2019 07:54
Last Modified: 28 Feb 2019 07:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21638

Actions (login required)

View Item View Item