Финансиска регулација - Скрипта

Gogova Samonikov, Marija (2018) Финансиска регулација - Скрипта. ISBN 978-608-244-540-3.

[img] Text
Skripta 2018 FR.doc

Download (357Kb)
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/detal.php?id=742&ugd=ca62...

Abstract

Овој материјал опфаќа обработка на регулацијата во целокупниот финансиски сектор. Какви сè законски рамки стојат во позадина на ова работење, кои се „потенцијалните проблематични точки“, што е тоа што е правилно во финансиската регулација и во која насока таа би требало да се движи. Кои промени би требало да се направат во истиот овој сектор и како да се применуваат. Анализата на овој материјал треба да го опфати и подрачјето за појавата на финансиските кризи, нивната важност, комплексност и нивната импликација врз општеството. Ќе се направи осврт кон минатото и случувањата, причините – последиците од финансисктие кризи, нивната санација и учењето од „грешките“, како и пронаоѓање одговор на прашањето зошто и дали историјата се повторува. Сите горенаведени области на истражување и анализа, се обработени и за Република Македонија. Каков модел и форма на регулација се применува овде, во која законска рамка се движи македонската финансиска регулација, како и значењето на регулацијата за мала и отворена економија и совладувањето на можните и постоечки кризи. Материјалот цели кон утврдување на значењето на финансиската регулација за целокупното финансиско работење и нејзиниот ефект врз економските циклуси, улогата на банкарскиот сектор и неговата инволвираност во трансмисијата и синергијата на економските сигнали, кои можат да заземат непредвидени насоки доколку им се допушти и најмала нерегулираност и согледувања на мерки кои можат да ги применат економиите и Македонија, при градењето и усовршувањето на својот финансиски пазар. За таа цел се користат повеќе методи кои излегуваат во пресрет на предметот и целта на оваа скрипта, а вклучуваат метод на индукција, дедукција, компаративен метод, квантитативен и квалитативен метод и анализа на практични примери.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Marija Gogova
Date Deposited: 21 Feb 2019 11:23
Last Modified: 21 Feb 2019 11:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21607

Actions (login required)

View Item View Item