Духовното богатство на Ромите зурлаџии - преданија и лични доживувања

Angelov, Goranco (2018) Духовното богатство на Ромите зурлаџии - преданија и лични доживувања. In: „Ѓурѓовден/Ерделези и традиционалната култура на Ромите во Македонија и на Балканот“ 50 години од истражувањата на Елзи Иванчиќ Дунин на Ромите во Македонија. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
IFMC Simpozium, april 2018 - finalna programa.pdf

Download (594Kb) | Preview

Abstract

Истражувајќи го музичкиот живот на зурлаџиите од Р. Македонија, кои најголем број се Роми, имаме можност да регистрираме бројни настапи во различни делови од земјата и во различни прилики. Бројните нивни настапи се испреплетени со различни доживувања кои тие ги имаат зачувано во нивната свест. Овие настани ние ги забежележавме преку нашите контакти со нив и сметаме дека преку нивно презентирање на пошироката јавност ќе им доближиме дел од занаетот, свирење на зурла, занает кој не секогаш е пријатен но е занает кој е дел од животот на зурлаџиите Роми. За нас, самите зурлаџии претставуваат живи чувари и на бројни настани и преданија кои се пренесувале по усмен пат од нивните предци зурлаџии. Во овој труд ќе произнеземе некои преданија поврзани со свирачкиот живот како и некои лични доживувања на Ромите зурлаџии кои се случувале за време на нивното музицирање помеѓу народот.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 21 Feb 2019 11:20
Last Modified: 02 Apr 2019 08:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21597

Actions (login required)

View Item View Item