Квалитативни и квантитативни карактеристики на глините од наоѓалиштето Кокошиње (Република Македонија)

Spasovski, Orce and Spasovski, Daniel (2018) Квалитативни и квантитативни карактеристики на глините од наоѓалиштето Кокошиње (Република Македонија). Подекс – Повекс ’18. pp. 204-211. ISSN 978-608-65530-4-3

[img]
Preview
Text
0 - Prvi strani posle koricata Zbornik-2018.pdf

Download (758Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
026. Orce Spasovski - Kvalitativni i kavantitativni krakteristiki na glina.pdf

Download (945Kb) | Preview
Official URL: http://www.zrgim.org.mk

Abstract

Глината од околината на Кокошиње во иднина може да претставува значаен економски субјект во производството на глини во Македонија, бара мониторинг на економските параметри во функција на тековните трендови во проценката на оправданоста на употребата на глина и можноста за вреднување. Повеќеслојниот систем на пукнатини и пукнатинскиот степен на компактност и чистотата на фрагментите на глината овозможуваат одредување на квалитативните и квантитативните карактеристики на глината. Глината од наоѓалиштето Кокошиње, врз основа на нивните квалитативни карактеристики, може да се најдат во нивната природна состојба и може да се применат во индустријата за хартија, козметичката индустрија итн. Клучни зборови: Кокошиње, глина, квалитативни и квантитативни карактеристики, минералошки состав, хемиски состав.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Orce Spasovski
Date Deposited: 18 Feb 2019 09:40
Last Modified: 20 Aug 2019 09:36
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21593

Actions (login required)

View Item View Item