Физичко-механички и минералошко-петрографски карактеристки на базалтите од локалитетот Камено брдо, Источна Македонија

Spasovski, Orce and Spasovski, Daniel (2018) Физичко-механички и минералошко-петрографски карактеристки на базалтите од локалитетот Камено брдо, Источна Македонија. Подекс – Повекс ’18. pp. 158-164. ISSN 978-608-65530-4-3

[img]
Preview
Text
020. Orce Spasovski - Fizicko-mehanicki i mineroloski karakteristiki .._.pdf

Download (1177Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
0 - Prvi strani posle koricata Zbornik-2018.pdf

Download (758Kb) | Preview
Official URL: http://www.zrgim.org.mk

Abstract

Во овој труд се прикажани резултатите од истражувањата на физичко- механичките и петрографско-минералошките карактеристики на базалтите од локалитетот Ежево Брдо во близина на Свети Николе (Р. Македонија), како основа за примена како градежен камен. Анализите и лабораториските испитувања се извршени на примероци на базалти што се земени од површинските слоеви. Резултатите од нивните физички и механички анализи покажуваат дека овие карпи ги задоволуваат барањата за нивно искористување како градежен камен погоден за делови од асфалтот – бетонски, бетонски агрегати, тампонски материјал, камена прашина и други примени во градежништвото поврзано со сообраќајната инфраструктура. Дополнително, квалитетот на каменот е поголем во подлабоките делови на теренот, каде што надворешните влијанија имаат мал ефект. Клучни зборови: Базалт, Ежево Брдо, градежен камен, физичкомеханички, минералошко- петрографски карактеристики, структурнотекстурни карактеристики

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Orce Spasovski
Date Deposited: 18 Feb 2019 09:40
Last Modified: 20 Aug 2019 09:30
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21592

Actions (login required)

View Item View Item