Судскиот активизам во рамки на Судот на правдата на Европската унија: корисна критика или преценет концепт

Josifovic, Ivica (2018) Судскиот активизам во рамки на Судот на правдата на Европската унија: корисна критика или преценет концепт. ,,Петта меѓународна научна конференција" ,, Општествените промени во глобалниот свет". pp. 335-337. ISSN 978-608-244-548-9

[img]
Preview
Text
Proceedings, Shtip 2018-split-merge.pdf

Download (1251Kb) | Preview

Abstract

Во изминативе години, Судот на правдата на Европската унија (СПЕУ) бил критикуван за судски активизам и ваквата критика е далеку од нова. Оваа критика зема замав во период кога улогата на Европската унија (ЕУ) и нејзиниот судски систем се испитува во државите-членки. Се повеќе национални врховни и уставни судови го критикуваат СПЕУ, не само за својот активизам туку и за неговата слаба техничка компетентност во некои пресуди. Трудот има за цел да го разработи овој проблем, да ги утврди причините и притоа да даде свое видување за иднината на судскиот систем на ЕУ, кој по Договорот од Лисабон, претрпе неколку реформи, особено во начинот на избор на судиите, бројот на судиите во Генералниот суд, отстранувањето на специјализираните судови, итн. Иако постои малку основа за критиките за постоење на судскиот активизам, самиот СПЕУ внимава да не биде вклучен во такво нешто. Понатаму, критиките дека СПЕУ има недостаток и од техичка компетентност дава поголемо значење за активизмот, имајќи ги во предвид и некои национални пресуди или мислењата на Генералните адвокати. Ова прашање е врзано со реформа на организацијата и менаџментот на СПЕУ за подобро да се задоволат потребите на страните, националните судови и граѓаните. Трудот заклучува дека СПЕУ треба повеќе да се фокусира на својата основна функција преку концентрирање на суштинските прашања и евентуално враќање кон тристепениот судски систем.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ivica Josifovik
Date Deposited: 11 Feb 2019 07:54
Last Modified: 11 Feb 2019 07:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21538

Actions (login required)

View Item View Item