Правниот и фактички контекст во постапката за претходно одлучување пред Судот на правдата на Европската унија - Анализа на случајот Огњанов

Josifovic, Ivica (2018) Правниот и фактички контекст во постапката за претходно одлучување пред Судот на правдата на Европската унија - Анализа на случајот Огњанов. Годишен зборник на Правен факултет. pp. 46-54. ISSN 1857-8713

[img]
Preview
Text
josifovik 2018.pdf

Download (888Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Sodrzina na godisen zbornik 2018.pdf

Download (510Kb) | Preview

Abstract

Трудот го објаснува случајот Огњанов пред Судот на правдата на Европската унија (СПЕУ) во постапка по претходно одлучување. Судот во Бугарија поднесе две упатувања до СПЕУ кои се однесуваат на примена на националното правило кое има за цел заштита на фундаменталните права на странките што има ефект на автоматско дисквалификување на суд кој упатува прашања за претходно одлучување заедно со фактичкиот и правен контекст на случајот, како и за толкување на Рамковната одлука за заемно признавање на судските пресуди во кривичната материја. Разработена е пресудата по случајот во двете упатувања, со цел да се добие целосен преглед на постапката за претходно одлучување пред Судот, како и да се претстават импликациите кои овој случај ги има врз домашното право на државите-членки и нивните обврски да го применуваат Правото на Европската унија.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ivica Josifovik
Date Deposited: 07 Feb 2019 08:04
Last Modified: 07 Feb 2019 08:04
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21529

Actions (login required)

View Item View Item