Европски јавен обвинител: Анализа на членовите 85 и 86 од Договорот за функционирање на Европската унија

Josifovic, Ivica (2018) Европски јавен обвинител: Анализа на членовите 85 и 86 од Договорот за функционирање на Европската унија. Стручно списание Правник (313). pp. 14-19. ISSN 1409-5238

[img]
Preview
Text
DOC705.PDF - Published Version

Download (1869Kb) | Preview

Abstract

Трудот презентира сеопфатна интерпретација на проблемот кој е широко дискутиран во поглед на воспоставувањето на Канцеларијата на Европскиот јавен обвинител. Истражувањето е поделено во два дела. Прво, се дава осврт и одговор на неколку претходни прашања кои ја отвораат можноста за воспоставување на Канцеларијата на Европскиот јавен обвинител. Второ, трудот го истражува Договорот од Лисабон и членовите 85 и 86, како и некои од прашањата кои треба да бидат решени, не само од практична перспектива, туку и со цел да се постигне согласност меѓу државите-членки. Имајќи во предвид дека согласно овие членови до ден денес не е создадена оваа функција, во заклучот се дадени одредени препораки и насоки околу тоа како треба да изгледа Европскиот јавен обвинител, а тоа е преку создавење на независен ентитет кој има потреба од соработка со Европравда.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ivica Josifovik
Date Deposited: 07 Feb 2019 08:04
Last Modified: 07 Feb 2019 08:04
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21528

Actions (login required)

View Item View Item