Семиотиката на „Прашките гробишта“ од Умберто Еко

Velinova, Eva (2018) Семиотиката на „Прашките гробишта“ од Умберто Еко. ФИЛКО - Зборник на трудови од Третата меѓународна научна конференција за филологија, култура и образование, 3 (3). pp. 185-193. ISSN 978-608-244-308-9

[img]
Preview
Text
filko 3 eva.pdf

Download (4Mb) | Preview

Abstract

Во едно свое интервју Умберто Еко изјавува дека како писател, но и семиотичар, посебно се интересира за структурата на лажниот знак. Неговите романи, ерудитивни и честопати историски, обработуваат интриги, заговори, мистерии и мистификации чие толкување претставува предизвик за семиотиката и за читателот. Во трудот што следи предлагаме едно семиотичко читање на претпоследниот роман на Умберто Еко, Прашките гробишта, ситуиран во XIX век, во кој што се третира продукцијата на историски (не)вистини преку фалсификување на документи, воведување тајни служби, масони, шпиони. Преку дејноста на главниот лик и неговото учество во манипулацијата со некои од пресвртните историски документи, како на пример Протоколите на сионските мудреци, Еко ни понудува негово ревизионистичко читање на историјата.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Eva Gorgievska
Date Deposited: 05 Feb 2019 09:00
Last Modified: 05 Feb 2019 09:00
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21409

Actions (login required)

View Item View Item