Гудвил-видови, пристапи и методи за вреднување

Gorgieva-Trajkovska, Olivera and Koleva, Blagica (2018) Гудвил-видови, пристапи и методи за вреднување. Годишен зборник, Економски факултет. ISSN 1857-7628

Full text not available from this repository.
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/ekonomsk...

Abstract

Постојат различни видови на гудвил, вклучувајќи бизнис или институционален гудвил и личен или професионален гудвил. Во практиката често се јавува потреба за вреднување на овие различни видови на гудвил, за различни цели: при продажба на деловниот ентитет, за целите на оданочувањето, во финансиското сметководство, во судски постапки и за други цели. Овој труд ги обработува компонентите на гудвилот и различните пристапи, методи и процедури за негово вреднување, кои се применуваат во различни околности. Посебно се обработени пристапот на трошоци, пазарниот пристап и приходниот пристап на вреднување на гудвилот. Клучни зборови: гудвил, компоненти, вреднување, модели, пристапи

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Olivera Trajkovska
Date Deposited: 01 Feb 2019 08:15
Last Modified: 01 Feb 2019 08:15
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21366

Actions (login required)

View Item View Item