Елементите на традицијата и менталитетот во расказот „Старите дни“ од Бора Станковиќ

Karanikolova-Cocorovska, Lusi (2018) Елементите на традицијата и менталитетот во расказот „Старите дни“ од Бора Станковиќ. Zbornik na trudovi, Treta megjunarodna naucna konferencija FILKO, Stip, 26-27 april, 2018. ISSN 978-608-244-593-9

[img]
Preview
Text
Lusi Karanikolova Cocorovska trud Zbornik FILKO 3.pdf

Download (1448Kb) | Preview

Abstract

Оваа статија ги третира т.н. „елементи на традицијата“ во расказот „Старите дни“ од Бора Станковиќ. Под „елементи на традицијата“ ги подразбираме оние ентитети кои служат за „прочит“, и тоа без особен напор, на обичаите, размислувањето и начинот на однесување, кои, секако и повторно „традиционално“ се, односно треба да бидат во согласност со она „нашето“ - „што ќе речат луѓето“ (=јавното мислење). Станува збор за увид во оние, вкоренети во нашиот, „балкански“ менталитет непишани правила на културата на живеењето, а кои традицијата ги задржала во една потесна или поширока социјална и национална средина. Тие, „елементите на традицијата“, треба да ги покажат (и не мора да ги докажат) белезите на менталитетот на еден народ. Клучни зборови: менталитет, традиција, елементи на традицијата, носталгија, култ кон старите денови.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 04 Feb 2019 09:07
Last Modified: 06 Jun 2019 10:44
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21344

Actions (login required)

View Item View Item