Усвојување на трет јазик (Ј3)

Todorova, Marija and Koceva, Vesna (2018) Усвојување на трет јазик (Ј3). ФИЛКО - Зборник на трудови од Трета меѓународна научна конференција за филологија, култура и образование, 3 (3). pp. 659-664. ISSN 978-608-244-308-9

[img]
Preview
Text
FILKO No3 2018-pages-1,3-16,663-668.pdf

Download (5Mb) | Preview

Abstract

Многујазичноста и многујазичното усвојување се сложени феномени кои не само што ги опфаќаат сите фактори и процеси поврзани со усвојувањето на втор јазик и со билингвизмот, туку опфаќаат и посложени фактори и процеси поврзани со можното заемно дејство помеѓу изучуваните јазици. Процесот на усвојување на неколку јазици, т.е. многујазичното усвојување и многујазичноста како краен резултат од овој процес, се релативно помалку застапени во научните истражувања во споредба со усвојувањето на втор јазик и билингвизмот. Целта на овој труд е да се запознаеме со терминологијата поврзана со многујазичното усвојување. Накратко ги дефинираме клучните поими: прв, втор и трет странски јазик, потоа ги објаснуваме процесите на изучување на трети јазици, стиловите и стратегиите за учење и на крај ја анализираме улогата на мајчиниот јазик и на првиот странски јазик при изучувањето на втор странски јазик.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Todorova
Date Deposited: 04 Feb 2019 09:05
Last Modified: 20 Aug 2019 12:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21330

Actions (login required)

View Item View Item