Гордост и смирение (семантичка анализа на некои добродетели и нивните антиподи).

Nikolovska, Violeta and Petrova-Dzambazova, Snezana (2018) Гордост и смирение (семантичка анализа на некои добродетели и нивните антиподи). In: Меѓународна научна конференција „Јазикот и културата - состојби и предизвици“, 6-7 ноември 2018, Скопје. (In Press)

[img]
Preview
Text
ПРОГРАМА ЗА КОНФЕРЕНЦИЈАТА 2018.pdf

Download (275Kb) | Preview
[img] Text
Гордост и смирение.doc

Download (64Kb)

Abstract

Цел на нашето истражување ќе биде семантичкото поле на добродетелта достоинство, со лексемите што ѝ се сродни и спротивставени (гордост, грд, убав, смирен, смерен, одмерен). Со оглед на тоа што станува збор за добродетел, анализата ќе ја вршиме во философско-богословски контекст. Ќе ја земеме предвид и етимолошката анализа на лексемите и импликациите што ги донесува етимологијата на лексемите на семантички план и на планот на збогатувањето на речникот. Анализата ќе ја завршиме со употребата на лексемите од ова семантичко поле во контексти на современиот македонски јазик и книжевност.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 01 Feb 2019 10:13
Last Modified: 01 Feb 2019 10:13
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21265

Actions (login required)

View Item View Item