Меѓународното право за животна средина во светот на глобализацијата

Marolov, Dejan and Ivanova, Elena (2018) Меѓународното право за животна средина во светот на глобализацијата. Годишен зборник на Правен факултет (8). ISSN 1857 – 8713

[img]
Preview
Text
Marolov, Maksimova zbornik dek 2018.pdf

Download (1184Kb) | Preview

Abstract

Овој труд прави осврт на најважните правни акти од областа на меѓународното право за животна средина како дел од меѓународното право во ерата на глобализацијата, каде проблемите се поретко можат да се класифицираат како чисто локани. Заради претходново, трудот ги детектира поважните теории од оваа област како и поважните правни акти на меѓународно ниво комбинирајќи ги меѓусебно. Конечно, се прави увид и во судската пракса на меѓународно ниво. Од сето претходно можат да се извлечат соодветни заклучоци за меѓународното право на животна средина и начинот и степенот на кој истото влијае врз зачувувањето на животната средина ширум целата планета.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Elena Ivanova
Date Deposited: 01 Feb 2019 10:11
Last Modified: 13 Aug 2019 10:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21253

Actions (login required)

View Item View Item