Интерпретативната теорија во рамките на современите преведувачки теории

Jakimovska, Svetlana (2018) Интерпретативната теорија во рамките на современите преведувачки теории. Годишен зборник на Филолошки факултет ‒ Штип, 9 (11). pp. 37-42. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
document(2).pdf

Download (2663Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/article/view/25...

Abstract

Овој труд има за цел да ги изложи основните поставки на интерпретативната теорија. Востановена во 70-тите години на минатиот век таа претставува пресвртница во дотогашните проучувања на преведувањето затоа што за прв пат ги зема предвид когнитивните аспекти на преведувањето, отфрлајќи го дотогашниот чисто лингвистички пристап кон преведувањето. Нејзина заслуга е и утврдувањето на девербализацијата како една од фазите на преведувачкиот процес.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Svetlana Jakimovska
Date Deposited: 01 Feb 2019 10:09
Last Modified: 01 Feb 2019 10:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21249

Actions (login required)

View Item View Item