Метаболизам на лекови

Gjorgieva Ackova, Darinka and Janevik-Ivanovska, Emilija (2018) Метаболизам на лекови. University Goce Delcev - Stip, Stip. ISBN 978-608-244-557-1

[img]
Preview
Text
МЕТАБОЛИЗАМ НА ЛЕКОВИ-верзија-24.10. - final.pdf

Download (5Mb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/

Abstract

Основната наша цел при пишувањето на овој учебник беше да се обидеме да ги претставиме есенцијалните концепти од метаболизмот (биотрансформацијата) на лековите пред сè ставајќи акцент на хемиските и ензимските аспекти, да го илустрираме широкото медицинско значење на овој биолошки процес и да ги посочиме перспективите на тековните истражувања во оваа област. Водечка идеја низ целиот овој текст е да се демонстрира дека метаболизмот на лековите е од примарна важност почнувајќи од хемискиот дизајн и оптимизацијата на фармацевтската форма па сè до нејзината крајна фармакотерапевтска примена и уште дека при секоја апликација на лек, бројни се факторите кои влијаат на неговиот метаболизам и секако на посакуваниот терапевтски одговор.

Item Type: Book
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Darinka Gorgieva Ackova
Date Deposited: 01 Feb 2019 10:08
Last Modified: 01 Feb 2019 10:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21243

Actions (login required)

View Item View Item