Емисија Здравствен код – УГД ФМ, Учество како гостин-експерт на тема – Вакцини

Gjorgieva Ackova, Darinka (2018) Емисија Здравствен код – УГД ФМ, Учество како гостин-експерт на тема – Вакцини. [Audio]

[img] Audio
Zdravstven Kod 10.05.2018.mp3

Download (156Mb)

Abstract

1. Што е вакцина? Зошто се важни вакцините? 2. Зошто за сезонски грип е потребно вакцина секоја година, а за некои други болести само еднаш ја добиваме вакцината? 3. Можеме ли да заболиме од вакцината, која што требала да не заштити од истата болест? 4. Дали може од вакцина да се добие аутизам? 5. Дали родителите треба да бидат загрижени кога треба да ги вакцинираат своите деца? 6. Дали луѓето треба да имаат избор за вакцинација? 7. На пример има пациент кој што вели дека не познава никој кој што е заболен од таа болест, и покрај тоа зошто е потребна вакцинација? 8. Дали се безбедни вакцините во Македонија, понекогаш има шпекулации дека квалитетот е на многу ниско ниво? 9. Многу луѓе мислат дека вакцинацијата најголем дел е наменета за деца, дали и возрасните треба да бидат вакцинирани? 10. Ако патувам во странство, кои вакцини треба да ги примам пред да заминам? 11. Кои се негативните ефекти од вакцините? Дали можат да доведат до некои посериозни и долготрајни последици? 12. Кои се најголемите митови и дезинформации за вакцините? 13. Луѓето велат дека вакцините содржат жива, дали тоа е токсично за децата? 14. Дали природно стекнатиот имунитет е подобар од имунитетот стекнат со вакцината?

Item Type: Audio
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Darinka Gorgieva Ackova
Date Deposited: 01 Feb 2019 10:08
Last Modified: 01 Feb 2019 10:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21242

Actions (login required)

View Item View Item