Култура на читање на ликовните дела

Miloseski, Slobodan (2018) Култура на читање на ликовните дела. Palimpsest International Journal for Linguistic, Literary and Cultural Research, 3 (5). pp. 197-205. ISSN 2545-3998

[img]
Preview
Text
Култура на читење на ликовните дела.pdf

Download (4Mb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/PAL

Abstract

Ликовната уметност денес значително го има изменето својот статус. Ако во минатото на ликовната уметност не ѝ биле потребни толкувањата, сега во основа современата уметност не можеме да ја разбереме без интерпретации или без поставување на уметничките дела во еден теоретски контекст. Оттаму, произлегува дека современата ликовна уметност не е сама по себе разбирлива, така што нашите очи не ни говорат прецизно што е она што го гледаме, додека на нашиот ум му е потребно објаснување. Рецепцијата, доживувањето и уживањето во ликовните дела е сложен процес кој зависи и е условен од повеќе фактори кои влијаат врз успешното транскрибирање на идејната концепција. Во овој процес улогата на семиологијата на сликарството и на скулптурата е да ги истражува ликовните културни феномени преку научни метајазични методи на опишување и на објаснување, како специфични значенски изрази или значенски парадигми на системите на контекстите и на практиките. Така, семиологијата ја реализира енигматската операција на читање на видливото и го согледува разбирливото, т.е. разбирањето на смислата на сликарството и на скулптурата.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Art Academy
Depositing User: Slobodan Miloseski
Date Deposited: 23 Jan 2019 08:46
Last Modified: 23 Jan 2019 08:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21207

Actions (login required)

View Item View Item