Eнвироментална информатика

Savic, Milan and Hristov, Borko and Karadzovski, Dragan and Gelev, Saso (2018) Eнвироментална информатика. In: Шеста меѓународна научна конференција на тема: „Науката - подршка на развојот во Југоисточна Европа“, 21 Dec 2018, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
EUBA-Gelev trud 4.pdf

Download (1134Kb) | Preview

Abstract

Абстракт: Воздушниот „океан“ или атмосферата на чие дно ние живееме, ја опкружува Земјата од сите страни во висина од 1.000 и неколку стотини километри. Загадување на атмосферата е резултат на антропогената активност, претежно во урбаните центри и во индустриски региони каде што се трошат огромни количини на цврсти, течни и гасни енергенти за производство на електрична и топлотна енергија, за транспорт и за производство на метали, хемиски и синтетички производи. На таков начин човекот создава свој процес на кружење на материи што се испуштаат во атмосферата и ја загадуваат. Овие негативни влијани на глобален план се манифестираат со затоплување на биосферата, промена на климата, топење на ледниците и нарушување на биодиверзитетот на планетата Земја. Човекот мора да превзема соодветни активности за да ги спречи овие негативности. За да го направи тоа успешно, мора да располага со огромен број на податоци. Енвиронменталната информатика е дел од применетата информатика која собира информации за атмосферата, ги обработува, анализира, односно ги открива ранливите атмосферски точки од аспект на загаденоста, изворите на згадувања, припрема докази кои можат да се употребат против загадувачите и ги предвидува идните трендови и последици од нив. загаденост. Во овој труд се објаснети основните поими за Енвиронменталната информатика и нејзината примена. Клучни зборови: Енвиронменталната информатика, енвиронментални информациски системи, животна средина.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 21 Jan 2019 09:56
Last Modified: 21 Jan 2019 09:56
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21170

Actions (login required)

View Item View Item