3Д печатење и 3Д печатар

Savic, Milan and Hristov, Borko and Karadzovski, Dragan and Gelev, Saso (2018) 3Д печатење и 3Д печатар. In: Шеста меѓународна научна конференција на тема: „Науката - подршка на развојот во Југоисточна Европа“, 21 Dec 2018, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
EUBA-Gelev trud 3.pdf

Download (1495Kb) | Preview

Abstract

Абстракт: Дали 3Д печатење преставува дигитално печатење или пак преставува дигитално вајање, односно креирање на тродимензионални модели на реалните објекти (креирање на 3Д објекти) со помош на компјутер? Таа дилема се поставува уште од почетната појавата на овој вид на графичка примена на компјутерските системи. Авторите на овој труд се обидуваат да дадат вистински одговор. Во првиот дел од трудот се запознаваме со 3Д печатарот, неговиот развој и се објаснува постапката на креирање на 3Д објекти. Во вториот дел се пишува за примената на 3Д принтерите која завзема се` поголем замав. После тоа следи заклучок и литературата која се користи за изработка на овој труд. Клучни зборови: 3D печатар, 3Д печатње, примена

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 21 Jan 2019 09:55
Last Modified: 21 Jan 2019 09:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21169

Actions (login required)

View Item View Item