Етиологија на семејното насилство

Bogdanoski, Marjan and Nacev, Aleksandar and Gelev, Saso (2018) Етиологија на семејното насилство. In: Шеста меѓународна научна конференција на тема: „Науката - подршка на развојот во Југоисточна Европа“, 21 Dec 2018, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
EUBA-Gelev trud 2.pdf

Download (1203Kb) | Preview

Abstract

Апстракт: Насилството во семејството претставува сложен криминолошки, социолошки, виктимолошки и кривичноправен предизвик на современото општество. Високата зачестеност, сериозните последици, како на непосредните, така и на посредните жртви, тешкотиите при откривањето и процесуирањето на сторителите, прават да оваа појава бара неодложна општествена рекација. Самата проблематика на насилството во семејството упатува на комплексноста и опасноста, и потребата на интердисциплинарно проучување и дејствување на превентивен и репресивен план. Семејното насилство е сложена и повеќестепена условена појава која се развива на различни начини и има различни обележја. Со добро организирање на сите релевантни општествени фактори и нивни пристап во решавањето на овој сложен и тешко воочлив проблем би се намалила појавноста на насилството во семејството. Клучни зборови: семејство, семејни фактори, насилство, семејно насилство

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 21 Jan 2019 09:55
Last Modified: 21 Jan 2019 09:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21168

Actions (login required)

View Item View Item