Квалитетно менаџирање на организациско однесување во организацијата

Sofijanova, Elenica and Kimova, Gorgina (2018) Квалитетно менаџирање на организациско однесување во организацијата. Меѓународен дијалог: Исток - запад (економија, безбедносно инженерство, информатика), 5 (1). ISSN 1857-9299

[img]
Preview
Text
ilovepdf_merged.pdf

Download (295Kb) | Preview

Abstract

Организациите се системи од групни, меѓусебно зависни елементи. Системите настојуваат да одржат рамнотежа преку граници и хиерархија која сепак треба да биде отворена за промени, флексибилна и адаптибилна. Значи има влез, трансформација и излез. Организациското однесување е начин на размислување, начин на разбирање на проблемите, начин на пронаоѓање на соодветни решенија, во организациското однесување севклучени разбирањето, предвидувањето и контролирањето на однесувањето на луѓето во организацијата. Тоа е збир на лични карактеристики и влијанието (дејствувањето) на средината преку кои се реализира разбирање, предвидување и контролирање во организациското однесување.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 14 Jan 2019 13:16
Last Modified: 14 Jan 2019 13:16
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21161

Actions (login required)

View Item View Item