Турските суфикси во рамките на полиморфемните суфикси во македонскиот јазик

Leontik, Marija (2017) Турските суфикси во рамките на полиморфемните суфикси во македонскиот јазик. Годишен зборник 2017 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 8 (10). pp. 7-15. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
2017-М.Леонтиќ-ФФ-10.pdf

Download (2506Kb) | Preview
Official URL: file:///C:/Users/yuzer/Downloads/document%20(3).pd...

Abstract

Апстракт: Македонскиот и турскиот народ живееле заедно пет века и влијанието на турскиот јазик врз македонскиот јазик е големо. Турскиот јазик влијаел врз морфологијата на македонскиот јазик. Влијанието на турскиот јазик врз морфолошкиот систем на македонскиот јазик се гледа особено во внесување на нови суфикси како што се: -џи/-чи, -ли и -лак. Со текот на времето овие турски суфикси се споиле со други суфикси во македонскиот јазик и ги создале полиморфемните суфикси. Во овој труд ќе се анализираат полиморфемните суфикси со турски суфикси во македонскиот јазик. Kлучни зборови: македонски јазик, турски јазик, турски суфикси, полиморфемни суфикси.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Leontik
Date Deposited: 15 Jan 2019 15:38
Last Modified: 15 Jan 2019 15:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21139

Actions (login required)

View Item View Item