Развојните фази на средновековната италијанска поезија

Velinova, Eva (2018) Развојните фази на средновековната италијанска поезија. Годишен зборник 2018 - Филолошки факултет, УГД - Штип. pp. 49-55. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
6-12.pdf

Download (2508Kb) | Preview

Abstract

Во услови на јазична и општествена разединетост во средновековна Италија, книжевноста на народен јазик има одлучувачка функција во образувањето на единствен, стандардизиран и естетизиран израз кој ќе го афирмира државниот и културен континуитет. Преку поезијата може да се следи како народниот јазик постепено созрева во пишаното творештво, со што се отвора прашањето за еден обединувачки јазичен феномен кој ќе ја услови свеста за национално единство, со оглед на фактот што италијанското општество до 19 век егзистира преку независни градови, владетелства, комуни и сињории. Почнувајќи од религиозната поезија на Сан Франческо од Асизи, па сè до раната љубовна поезија на Данте Алигиери, поезијата стилски се усовршува, а со неа и народниот јазик станува податлив за книжевна експресија. Овој труд го следи развојот на поезијата во Италија во 13 век, сосредоточувајќи го изборот врз оние поети кои биле под непосредно влијание на средновековниот италијански филозоф Св. Тома Аквински.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Eva Gorgievska
Date Deposited: 15 Jan 2019 14:49
Last Modified: 15 Jan 2019 14:49
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21112

Actions (login required)

View Item View Item