Улогата на англискиот јазик (Ј2) при усвојување на шпанскиот јазик (Ј3) од страна на македонски студенти

Todorova, Marija (2018) Улогата на англискиот јазик (Ј2) при усвојување на шпанскиот јазик (Ј3) од страна на македонски студенти. Годишен зборник 2018 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 9 (11). pp. 69-76. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Zbornik br 11 FF (003)-pages-1-7,70-76 -repozitorium.pdf

Download (2567Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд се анализира улогата на англискиот јазик (Ј2) при усвојвање на шпанскиот јазик (Ј3) од страна на македонски студенти. Ова истражување е продолжение и дополнување на истражувањето спроведено и анализирано во трудот објавен во меѓународното списание „Палимпсест“ под наслов „Усвојување на шпанскиот јазик како трет јазик кај македонските студенти“. Во истражувањето учествуваат студенти од Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип, Република Македонија, кои изучуваат шпански јазик само една година, почнувајќи од почетно ниво и студенти кои го изучуваат 3 години. Прв јазик на сите студенти им е македонскиот, втор (Ј2) им е англискиот, а шпанскиот им е трет јазик (Ј3). За потребите на истражувањето беше спроведена анкета со цел да се добие информација за учесниците и нивното претходно знаење на јазикот, како и за способноста за пренесување на нивните знаења и вештини од еден јазик на друг. Резултатите од ова истражување ќе бидат детално продискутирани подолу.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Todorova
Date Deposited: 14 Jan 2019 13:29
Last Modified: 14 Jan 2019 13:29
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21087

Actions (login required)

View Item View Item