Теоретски претпоставки на директното и индиректното изразување

Kusevska, Marija (2018) Теоретски претпоставки на директното и индиректното изразување. Palimpsest International Journal for Linguistic, Literary and Cultural Research, 3 (6). pp. 113-124. ISSN 2545-3998

[img]
Preview
Text
Teoretski pretpostavki na direktnoto i indirektnoto izrazuvanje.pdf

Download (4Mb) | Preview

Abstract

Директното и индиректното изразување се често причина за недоразбирање во интеркултурната комуникација, што доведува до меѓусебно определување на учесниците како груби, незаинтересирани, дрски, неучтиви и сл. Овие два вида изразување се тесно поврзани со говорните чинови. Поттик за овој труд е зголемениот интерес за анализа на говорните чинови во македонскиот јазик и за нивно контрастивно проучување со други јазици. Во него даваме преглед на теориите за директните и индиректните говорни чинови и за нивната поврзаност со културата и предлагаме рамка за нивно проучување. Клучни зборови: говорни чинови, инференција, конвенционалeн, учтивост.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kusevska
Date Deposited: 14 Jan 2019 13:26
Last Modified: 14 Jan 2019 13:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21082

Actions (login required)

View Item View Item