Палеолитски локалитет Узун Мера, с Мустафино, Свети Николе Археолошки истражувања 2018

Nacev, Trajce (2018) Палеолитски локалитет Узун Мера, с Мустафино, Свети Николе Археолошки истражувања 2018. [Project]

[img]
Preview
Text
IZVESTAJ MUSTAFINO.pdf

Download (1937Kb) | Preview

Abstract

Во периодот помеѓу 01.10.2018 и 30.10.2018 беа извршени археолошки истражувања на локацијата Узун Мера во атарот на селото Мустафино. Овие истражувања се продолжение на минатогодишните, кога на овој локалитет беа откриени остатоци (камени орудија) од средниот палеолит. Носител на истражувањата е Институтот за Историја и Археологија при Факултетот за Образовни Науки на Универзитетот Гоце Делчев од Штип. Раководители на проектот се Проф. д-р Трајче Нацев, вонреден професор на УГД и д-р Дарко Стојановски, самостоен истражувач. Дел од стручната екипа е и Андреј Мачковски, магистер по Праисторија и специјалист за палеолитски камени орудија, и Стефанија Сојановска, технички документатор. Исто така во работата учествуваа неколку студенти по археологија на УГД.

Item Type: Project
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 25 Dec 2018 13:35
Last Modified: 25 Dec 2018 13:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21029

Actions (login required)

View Item View Item