Експлицирање на имплицитните искази во преводот од германски јазик на македонски јазик

Marolova, Darinka and Lukaroska, Nikolina (2018) Експлицирање на имплицитните искази во преводот од германски јазик на македонски јазик. Годишен зборник 2018 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 9 (11). pp. 51-56. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Зборник-2018-2.pdf

Download (2824Kb) | Preview

Abstract

Предмет на истражување на оваа научна работа е експликацијата, како преведувачка постапка соодветна за превод на имплицитни искази. На учесниците во еднојазичната комуникација им е сосема јасно на што се алудира со одреден имплицитен исказ. А, при двојазична комуникација, т.е. комуникација со посредство на преведувач, реципиентот на преводот е сместен во поинакво културно опкружување, па следствено на ова и поседува поинакви предзнаења. Онаму каде што недостасуваат одредени информации, преведувачот врши експлицирање на имплицитните изрази. Цел на овој труд е да се покаже кога и зошто при преведување на имплицитните изрази понекогаш е неопходно екплицирање. Анализата се врши врз примери извадени од германски книжевни дела, паралелно со нивните преводи на македонски јазик.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 19 Dec 2018 12:08
Last Modified: 19 Dec 2018 12:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21003

Actions (login required)

View Item View Item