Менаџирање со ризикот во деловните банки со фокус на кредитниот ризик

Dimov, Goran (2018) Менаџирање со ризикот во деловните банки со фокус на кредитниот ризик. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Magisterska-Goran Dimov-final za Prilog vo studenski prasanja (2) lektorirano.pdf

Download (2170Kb) | Preview

Abstract

Трудот ги обработува прашањата за менаџирање со ризикот во деловните банки со фокус на кредитниот ризик. Еден од најважните ризици во работењето на банките е кредитниот ризик, на кој е ставен акцентот во овој магистерски труд. Кредитниот ризик е ризик кога побарувањата не можат да бидат реализирани на денот на нивното достасување во нивната целосна сметководствена вредност. Од тука менаџирањето со ризиците особено кредитниот ризик во банките подразбира ефикасен и ефективен менаџмент. Во таа смисла, квалитетното управување со банкарските ризици иницира континуирана обука на менаџерите на банките, но и на сите вработени, креирање на политика и процедури на управување со кредитниот ризик. Клучни зборови: ефективност, квалитет, банка, кредит, ризик.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 07 Dec 2018 11:15
Last Modified: 07 Dec 2018 11:15
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20941

Actions (login required)

View Item View Item