Особеностите на народните музички инструменти во делото Трета Симфонија- „Рустика“, оп. 58, за симфониски оркестар, на композиторот В. Николовски

Gavrilovski, Goce (2011) Особеностите на народните музички инструменти во делото Трета Симфонија- „Рустика“, оп. 58, за симфониски оркестар, на композиторот В. Николовски. spisanie "Muzika", god.14, br.17. pp. 65-74. ISSN 1409-6579

[img] Text
text, struga-2011.pdf

Download (4Mb)

Abstract

По повод одбележувањето на Јубилејот десет годишнина од смртта на еден од најзначајните музички творци во Р. Македонија, композиторот Властимир Николовски, насловот на текстот гласи: „Особеностите на народните музички инструменти во делото Трета Симфонија- “Рустика“, оп. 58, за симфониски оркестар, на композиторот Властимир Николовски“. Во рефератот темелно и доследно ќе се дефинираат: присутноста, улогата и употребата на оркестарската група- народни музички инструменти, дадени во Третата Симфонија- “Rustica”, op. 58- на композиторот В. Николовски, како и нивните својства и карактеристики. Делото било создадено во 1975 год.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goce Gavrilovski
Date Deposited: 26 Nov 2012 10:15
Last Modified: 26 Nov 2012 10:15
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2094

Actions (login required)

View Item View Item