Менаџирање со обртен капитал во претпријатија

Vasileva, Marija (2018) Менаџирање со обртен капитал во претпријатија. Masters thesis, Goce Delcev University Stip.

[img]
Preview
Text
MV MA.pdf

Download (1088Kb) | Preview

Abstract

Обртни средства или обртен капитал се дел од средствата на фирмата коишто можат брзо да се претворат во пари. Тие се нарекуваат уште и тековни средства или работен капитал. Обртните средства ги сочинуваат: целокупната готовина со која располага претпријатието во моментот, сите производи што се наменети за препродажба, сите резерви што не се продаваат но се даваат на купувачи при продажба (амбалажа,ќеси,подароци итн.) сите однапред платени трошоци се сметаат за обртен капитал на компанијата. Обртниот капитал директно ја демонстрира ефикасноста на оперативниот бизнис на компанијата бидејќи средствата заробени во залихи и тековното производство, не можат да се користат за плаќање на доспеани обврски или тековни трошоци што ги има компанијата. Клучни зборови: капитал,тековни средства,оперативен бизнис,ефикасност

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 07 Dec 2018 10:19
Last Modified: 07 Dec 2018 10:19
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20922

Actions (login required)

View Item View Item