Aнализа на предностите и недостатоците на одделни стратегиски алтернативи за влегување во меѓународниот бизнис

Dimovska, Emilija and Veselinova, Elena (2018) Aнализа на предностите и недостатоците на одделни стратегиски алтернативи за влегување во меѓународниот бизнис. Годишен зборник 2018, 15 (10). ISSN 1857-7628

[img]
Preview
Text
Содржина.pdf

Download (307Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
ЕД, EВ.pdf

Download (683Kb) | Preview

Abstract

Во фокусот на овој труд е анализата на предностите и недостатоците на одделни стратегиски алтернативи за влегување во меѓународниот бизнис. Главната цел е да се дефинираат и сублимираат предностите и недостатоците на одделни стратегиски алтернативи, а преку анализа на клучните специфики на секоја од понудените алтернативи, се нуди можност за препознавање на најсоодветниот избор за проширување на бизнисот кој може да го применат претпријатијата. Резултатите од истражувањето водат кон заклучоци дека постои доминантност на СДИ како меѓународна стратегија во однос на останатите алтернативи, но потребно е да се нагласи дека најчесто оваа стратегиска алтернатива ја реализираат странски претпријатија во рамките на Република Македонија, а за жал ограничен број македонски претпријатија на странските пазари.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Elena Veselinova
Date Deposited: 27 Nov 2018 14:05
Last Modified: 27 Nov 2018 14:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20856

Actions (login required)

View Item View Item