Квалитативни карактеристики на дијабазот од локалитетот „Гавран“, општина Струмица и можност за негово користење како градежно- технички камен

Efnusev, Ljupce and Dimov, Gorgi and Doneva, Blagica (2018) Квалитативни карактеристики на дијабазот од локалитетот „Гавран“, општина Струмица и можност за негово користење како градежно- технички камен. In: XIто стручно советување на тема: Технологија на подземна и површинска експлоатација на минерални суровини Подекс – Повекс ’18, Struga, Makedonija.

[img]
Preview
Text
trud 1.pdf

Download (1442Kb) | Preview

Abstract

Во трудот се прикажани физичко –механичките, минералошко петрографските и хемиските карактеристики на минералната суровина – дијабаз од локалитетот “Гавран“ Општина Струмица како можност за користење за градежно-технички камен. Со цел да се одредат претходно наведените карактеристики на минералната суровина извршени се соодветни испитувања на примероци земени од површинските и далабинските делови на наоѓалиштето. Резултатите добиени врз основа на спроведените испитувања покажуваат дека минералната суровина – дијабаз ги задоволуваат барањата во градежништвото за примена како градежно-технички камен.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 14 Nov 2018 13:20
Last Modified: 14 Nov 2018 13:20
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20823

Actions (login required)

View Item View Item