Преку интегрирани маркетинг комуникации до подобро пазарно позиционирање на македонското вино

Jovanov, Tamara and Sofijanova, Elenica and Dimovska, Violeta and Ivanova, Violeta (2010) Преку интегрирани маркетинг комуникации до подобро пазарно позиционирање на македонското вино. Годишен зборник 2010, 10. pp. 103-119. ISSN 1409-987X

This is the latest version of this item.

[img] Text
final paper.pdf

Download (505Kb)

Abstract

Дали Македонија, со својата богата традиција како една од најстарите земји-производители на вино во светот, е навистина земја која може да произведува вино со врвен квалитет? Одговорот сосема сигурно е: "ДА!" Денес, македонските вина се вбројуваат меѓу светските типови вино што нудат најдобра вредност и питкост, но за да може некој импресионирано да раскажува за одредено вино, првенствено треба да има од каде да се информира за виното и за земјата каде се прави истото. Кога станува збор за Македонија, ние знаеме дека нашата земја има вековна традиција на винско производство и дека нашите вина се убави и квалитетни. Но, дали светот знае за тоа? Факт е дека бизнисот на македонските винарии во последните неколку години брзо растеше, се развиваше и се „отвори“ кон светот. Познавачите на винската индустрија, сметаат дека развојот на македонското винарство ќе продолжи во нагорна линија и ќе се забрза. Македонските винарии конечно се отворија за светот, но прашање е дали светот ќе се отвори за нив, во услови на криза на винското производство во светски рамки и доминацијата на земјите од т.н. Нов свет (Австралија, Аргентина, Чиле), чии евтини овошни вина ја сменија стереотипната перцепција дека француските вина се најдобри. Каде е Македонија во оваа „поплава“ од понуди? Како домашните винарии да се наметнат со своите брендови и да станат препознатливи по квалитет, а не како доставувачи на евтино наливно вино? Да се биде во можност да се дизајнира и развие производ или услуга што ги има сите карактеристики кои ги привлекуваат клиентите е една работа. Да се креира и пренесе пораката до крајниот корисник, која ќе го наведе на акција, т.е. купување на производот и создавањето преференција кон производот преку подобро пазарно позиционирање е сосема друга работа. Затоа, компаниите мора да научат како ефективно да комуницираат со нивните клиенти. Решението за ефективна и ефикасна комуникација треба да се бара во промоцијата или интегрираните маркетинг комуникации кои пренесуваат единствена, недвосмислена, јасно насочена и атрактивна порака до крајниот корисник.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Faculty of Economics
Depositing User: Tamara Jovanov
Date Deposited: 26 Nov 2012 10:49
Last Modified: 14 Aug 2018 10:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2082

Available Versions of this Item

  • Преку интегрирани маркетинг комуникации до подобро пазарно позиционирање на македонското вино. (deposited 26 Nov 2012 10:49) [Currently Displayed]

Actions (login required)

View Item View Item