Пристап кон доенчиња и деца до 3 години со покачена телесна температура

Dimitrovska Ivanova, Marija and Nikolova, Irena (2017) Пристап кон доенчиња и деца до 3 години со покачена телесна температура. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 11 (25). pp. 24-25. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
Medicus naslovna 1.pdf

Download (2347Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Medicus - sodrzina 1.pdf

Download (1458Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Pristap kon doencinja1.pdf

Download (1659Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Pristap kon doencinja2.pdf

Download (1624Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
MD 1.pdf

Download (391Kb) | Preview

Abstract

Температурата е вообичаена манифестација на инфективните заболувања. Поголемиот дел од овие инфекции бактериски( фарнгит, отитис медиа) и вирусни( ринит, фарингит, пневмонија) имаат вообичаен тек кај имунокомпетентни организми и добро реагираат на антибиотска и супортивна терапија. Но, останатите инфекции како сепса, менингит, бактериска пневмонија, пиелонефрит, остеоартикуларни инфекции доколку не се тертираат ефикасно можат да имаат значаен морбидитет и морталитет. Поголемиот дел од фебрилните епизоди кај имнокомпетентен организам можат да се дијагностицираат со адекватна анамнеза, физикален преглед и соодветни лабораториски иследувања. Менаџирањето на покачената температура зависи од - тежината на клиничката слика, возраста на пациентот, фокусот на инфекција (доколку постои), висината на температурата, имуниот статус на пациентот. Покачена температура без локализирани знаци и симптоми со акутен почеток и траење помалку од седум дена е дијагностичка дилема посебно кај деца помали од 36 месеци. Доенче или дете со температура >= 38 C е фебрилно. Живото загрозувачки инфекции можат да се презентираат без покачена температура кај мали доенчиња. Хипотермија кај мали доенчиња е сериозен знак. Покачена температура е честа во амбулантаската практика, често е присутна кај деца под три години. Покачена температура може да се јави кај полесните но и кај живото загрозувачките инфекции.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Dimitrovska
Date Deposited: 28 Nov 2018 10:25
Last Modified: 28 Nov 2018 10:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20816

Actions (login required)

View Item View Item