Анализа на финансиски извештаи-основа за ефикасно деловно одлучување

Seneva, Martina and Gorgieva-Trajkovska, Olivera (2018) Анализа на финансиски извештаи-основа за ефикасно деловно одлучување. Godisen zbornik. ISSN 1857-7628

Full text not available from this repository.
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/ekonomsk...

Abstract

Финансиските извештаи се еден од основните извори на податоци за оцена на финансиската состојба и работењето на компанијата во одреден временски период. Анализата на финансиските извештаи претставува употреба на сметководствените податоци во процесот на донесување деловни и инвестициони одлуки. Процесот на анализа на финансиските извештаи е дизајниран за да им помогне на деловните луѓе, инвеститорите и кредиторите да научат како да ги читаат, интерпретираат и анализираат подготвените финансиски извештаи. Основно средство за анализата на финансиските извештаи претставува финансиската рацио анализа. Клучни зборови: финансиска анализа, финансиски извештаи, профитабилност, стабилност, ликвидност.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Olivera Trajkovska
Date Deposited: 14 Nov 2018 08:51
Last Modified: 14 Nov 2018 08:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20802

Actions (login required)

View Item View Item