Улогата на менаџерот во намалувањето на трошоците во работењето преку правилно мотивирање на вработените

Trajkovski, Ljupco (2018) Улогата на менаџерот во намалувањето на трошоците во работењето преку правилно мотивирање на вработените. Masters thesis, Goce Delcev University Stip.

[img]
Preview
Text
Магистерски труд Љупчо Трајковски-Финал. 01.10.2018 ЛЕКТОРИРАНА.pdf

Download (951Kb) | Preview

Abstract

Организациите имаат безброј различни значења, опфаќајќи многу системи, структури, процеси, технологии и стратегии. Во организациите, луѓето работат заедно за да постигнат заеднички цели, кои сами не можат да ги постигнат. Луѓето се најважниот дел на една организација, бидејќи тие се единствениот жив елемент, и со нивната интеракција ја сочинуваат врската на сите делови на организацијата. Без луѓе, незамисливо е да се управува со системот, а стратегијата за развој на човечки ресурси има главна цел за планирање на активностите кои ќе им овозможат на организациите да имаат вистински луѓе на вистинското место и во вистинско време. Мотивацијата го предвидува најголемиот дел од човековото однесување, одразот на однесувањето и работните перформанси, бидејќи ако вработените не се мотивирани, организацијата нема изгледи за долгорочен успех. Мотивацијата не може директно да се измери, туку се изразува преку однесувањето, големината на ангажираноста и упорноста, и е показател за постигнатите перформанси.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 12 Nov 2018 09:00
Last Modified: 12 Nov 2018 09:00
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20779

Actions (login required)

View Item View Item