Препознавање и управување со конфликтите во претпријатијата

Davceva, Dragana (2018) Препознавање и управување со конфликтите во претпријатијата. Masters thesis, Goce Delcev University Stip.

[img]
Preview
Text
Magisterski trud - Dragana Davcheva.pdf

Download (1108Kb) | Preview

Abstract

Koнфликтите во современите организации се актуелна тема на бројни научни дебати, а во исто време претставуваат и истражувачки предмет во уште побројни научни трудови коишто имаат за цел да ги проучат заканите и опасностите кои ги засегаат малите, средните и големите претпријатија. Во постојниот магистерски труд се истражуваат стратешките пристапи во однос на тоа како да се препознаат конфликтите во современите претпријатија и како да се менаџира со нив во насока на навремено сузбивање со цел тие да не се разгорат и да не покажат негативни индикации во однос на финансиските успеси на бизнисот. Со анализа на теориската рамка, како и со елаборирање на добиените насоки по пат на спроведено емпириско истражување, во магистерскиот труд се дојде до резултатот дека конфликтите се честа појава во современите претпријатија и тие се појавуваат во повеќе облици. Неминовно, покажуваат активно влијание во односите со клиентите, бизнис партнерите, придружниците и секако, покажуваат активно влијание врз јадрото на организацијата, а тоа е секако човечкиот ресурс чија стабилност и коегзистентност се неопходни за организацијата да напредува и да ги реализира поставените визија, мисија и цел. Клучни зборови: бизнис, претпријатие, конфлкти, стратешки пристап,

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 12 Nov 2018 08:59
Last Modified: 12 Nov 2018 08:59
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20778

Actions (login required)

View Item View Item