Употреба на анализа на конечни елементи во стоматолошка протетика

Ivanova, Svetlana and Dimova, Cena and Zlatanovska, Katerina and Apostoloski, Pavle and Mitevski, Kiril (2018) Употреба на анализа на конечни елементи во стоматолошка протетика. Социјални детерминанти и здравјето на населението, зборник на трудови од Регионална стручно-научна конференција, 2 (1). pp. 80-85.

[img]
Preview
Text
27.10. br 2 konferencija.pdf

Download (1898Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
Програма.pdf

Download (1085Kb) | Preview

Abstract

Методот на конечни елементи (МКЕ) претставува серија на процедури и калкулации со кои се одредува оптеретувањето на секој елемент, со што се одредува со кој метод ке се реши случајот и поставената ситуација. Таа структурна анализа овозможува да се одреди стресот кој ќе настане од некоја надворешна сила, притисок, промена на температура и други фактори. Оваа метода е многу корисна за да се одреди механичкото влијание на биоматеријалите врз гингивалното ткиво бидејки тоа тешко може да се измери во живо. Потоа добиените резултати можат да се студираат и да се користат при методот на конечни елементи во посебен софтвер кој се користи да се одредат потребните параметри и комплетно да се идентификува каде ке се примени анализата. Оваа тема го објаснува основниот концепт, предностите, границите и употребата на методот на конечни елементи во стоматологијата. Клучни зборови: Анализа на конечни елементи, 2D модел, 3D модел, забно оптоварување.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 05 Nov 2018 11:27
Last Modified: 05 Nov 2018 11:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20742

Actions (login required)

View Item View Item