Структурни компетенции - поим, извори и ефекти од социо-економска нееднаквост

Dimova, Cena (2018) Структурни компетенции - поим, извори и ефекти од социо-економска нееднаквост. Социјални детерминанти и здравје на населението, Зборник на трудови од Регионална стручно-научна конференција, 2 (1). pp. 64-73.

[img]
Preview
Text
27,10. konferencija.pdf

Download (1900Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
Програма.jpg

Download (1218Kb) | Preview

Abstract

Процесот односно движењето наречено „структурна компетентност“ опфаќа многу фактори поврзани со здравјето на човекот кои им се припишуваат на културата, традицијата или етничка припадност, кои пак претставуваат последици на течението на одлуки за поголеми структурни контексти, вклучувајќи: здравствена заштита и системи за испорака на храна, примена на законски мерки, локална политика, урбани и рурални инфраструктури, структурен расизам, или дури и многу дефиниции на болест и здравје на луѓето. Клучни зборови: структурна компетентност, здравствена заштита.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 05 Nov 2018 11:26
Last Modified: 05 Nov 2018 11:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20741

Actions (login required)

View Item View Item