Флексибилни парцијални протези кај деца

Kocovski, Darko (2018) Флексибилни парцијални протези кај деца. In: First Congress of Specialists in Pediatric and Preventive Dentistry of Macedonia with international participation: Healthy teeth ‒ happy childhood, 18-19 May 2018, Skopje, Macedonia. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
29. флексибилни протези кај деца - Кочовски Дарко.pdf

Download (714Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Detski Apstract za proverka pedodonski kongres.pdf

Download (3323Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Protezi.pdf

Download (194Kb) | Preview

Abstract

Вовед: Протетскиот третман кај децата има за цел да ја врати естетиката, да го зачува просторот за идниот траен заб, да овозможи прави и правилен развој на орофацијалните структури во сите три рамнини како и да овозможи превенција од темпоромандибуларни заболувања. Целта на студијата е да се прикажат флексибилните парцијални протези како метод за протетско решение кај децата. Материал и метод: Материјалите за оваа студија беа добиени со опсежни пребарувања од соодветната литература. Резултати: Предностите на флексибилните парцијални протези пред се произлегуваат од нивната флексибилност и еластичност со што овозможуваат непречен раст и развој на орофацијалните структури, истот така децата неможат лесно да ги скршат. Потполно се естетски, кукичките се изработуваат од истиот флексибилен материјал децата немаат метал во устатат и не се жалат на болки при нивното носење. Протезите се биокомпактибилни и не се алергични. Имаат многу мала тежина, што децата и воопшто не ги чувствуваат како страно тело, а нивната еластичност и цврстина дозволуваат и редукција на протезната база со што се избегнува чувството на гадење кај децата. Заклучок: Протетските надокнади во детска воздраст би требало да преставуваат само привремени решенија додека да заврши растот и развојот на децата. Клучни зборови: протези, флексибилност, естетика, еластичност.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Zlatanovska
Date Deposited: 02 Nov 2018 10:04
Last Modified: 02 Nov 2018 10:04
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20682

Actions (login required)

View Item View Item