Нутела версус Нутела, Македонија версус ФИРОМ

Nikodinovska Krstevska, Ana (2018) Нутела версус Нутела, Македонија версус ФИРОМ. Зборник на трудови од Петтата меѓународна научна конференција „Општествените промени во глобалниот свет“. pp. 637-653. ISSN ISBN 978-608-244-548-9

[img]
Preview
Text
Ana Nikodinovska Krstevska _ Nutela vs Nutela, Macedonia vs FYROM (published).pdf

Download (4Mb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/megunarodni-spisa...

Abstract

Тргнувајќи од фактот дека постојат двојни стандарди во политиките и во законодавните акти на Европската унија во однос на производството и пласманот на храната и на прехрамбените производи во европскиот пазар, како на пример во Германија и Австрија се пласираат производи со повисок квалитет и попристапни цени, додека пак во Бугарија и Словачка се пласираат истите производи меѓутоа со повисоки цени и понизок квалитет. Слична е ситуацијата од областа на надворешната политика на Европската унија кон пристапните земји. На пример од една страна се овозможува приемот на Кипар и на Хрватска во Унијата, и покрај нивните отворени територијални прашања, но од друга страна се кочат евроинтеграциските процеси на Република Македонија заради спорот со името, во кој и покрај меѓународните документи кои го гарантираат правото на Република Македонија за влез во меѓународните организации, тие сепек не се применуваат. Врз основа на тоа, целта на овој труд е да се истражи кохерентноста на надворешната политика на Европската унија кон Република Македонија vis-á-vis приемот на Кипар и Хрватска.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ana Nikodinovska Krstevska
Date Deposited: 21 Dec 2018 08:54
Last Modified: 21 Dec 2018 08:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20651

Actions (login required)

View Item View Item